Oak Design Project gave this Philadelphia townhouse kitchen a bright upgrade

0

While remodeling the kitchen of an 1891 brick townhouse in Philadelphia, Kevin Bennert, director of the Philadelphia interiors firm Oak Design Project, looked across the pond. “We were inspired by townhouses in London that seamlessly blend old and new,” he explains. “The main priority was to make it more functional for the family.”

More Beautiful House

Before the client commissioned the company, Bennert says, the kitchen “was isolated from the rest of the house with dated cabinetry.” After a complete renovation of the intestine by the Janusky Group– they went down on the posts and reinforced floors – the wall separating the kitchen and the dining room was removed and the floor was lowered to increase the usable space. Now the kitchen is open, flooded with natural light and ideal for entertaining with the newly created space between the dining area and the patio.

portrait oak design project

Amy Batog


Parable

oak kitchen sink design project

Amy Batog

Simple sheer cafe curtains add privacy but don’t block sunlight near the dishwasher and sink.


range wall

kitchen by oak design project

“We recycled an antique window to use as a partition between the stove wall and the dining room,” says Bennert. “It created a visual separation that still lets the natural flow.” The curved stems above the range mimic the shape of the island.


Hall

kitchen design by oak design project

Amy Batog

It wasn’t until a structural engineer was hired after demolition that the design team learned that they could actually knock the floor down (to raise the height of the ceilings). “That was our biggest question mark,” says Bennert, “but in the end, it was a remarkable transformation!”


bar area

home bar by oak design project

Amy Batog

A reflective backsplash bounces even more light around the room.


Details

kitchen drawer

Amy Batog

kitchen spice rack

Amy Batog

Every inch of space has been used, down to a few inches for a spice rack in the lower cabinets.


See what the kitchen looked like before

This is a picture

The rounded ends of a walnut wood island open to reveal hidden cabinetry. “It was a high point for the design,” Bennert says of the piece. Tumbled silver travertine floors add sparkle.


Share.

About Author

Comments are closed.